In ciuda faptului ca majoritatea legumelor se cultiva primavara pentru a fi recoltate vara, exista totusi si cateva care prefera temperaturile scazute si se cultiva toamna pentru a fi recoltate primavara.
Iata care sunt acestea:
Ceapa verde
Daca iti place ceapa verde, proaspata, de primavara, este o varianta buna sa plantezi arpagicul toamna. Lunile octombrie si noiembrie reprezinta cea mai buna perioada.
Daca in gradina solul este argilos, recolta va fi una foarte buna. Daca nu, ar fi bine sa aduci o cantitate suficienta de argila si sa o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a incolti, iar argila este cea mai buna in acest sens.
Praz
Prazul este o leguma care se dezvolta foarte bine la temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca trebuie sa o cultivi toamna. Prazul se cultiva prin rasaduri, la o distanta de 15 - 20 centimetri intre randuri.
Nu uita ca prazul are nevoie de multa lumina si apa suficienta pentru o dezvoltare optima. In plus, daca iti doresti ca prazul sa fie suficient de lung, este recomandat sa il cultivi mai adanc in sol.
Sparanghel
Sparanghelul este o leguma delicatesa si rafinata, iar daca esti o gurmanda si iti place sa prepari tot felul de mancaruri, cu siguranta iti doresti o mica gradina de sparanghel.
Sparanghelul se cultiva in luna perioada octombrie - noiembrie, intr-un sol care se dreneaza foarte usor (leguma nu suporta umiditatea). Astfel, in perioada de primavara, te vei putea bucura de firele de sparanghel.
Salata verde
Salata verde este o leguma de primavara pe care o consumam cu placere, mai ales datorita continutului bogat de vitamine si minerale. Salata verde necesita temperaturi scazute pentru a germina, iar in acest scop, ea trebuie cultivata toamna.
Un sfat pe care il dau gradinarii cu expeienta: dupa recoltare, tine salata verde la frigider pentru cel putin 24 pentru a preveni aparitia gustului amarui.
Morcov
Daca locuiesti intr-o zona in care iernile sunt blande, poti cultiva morcovul la inceputul sezonului rece. Perioada noiembrie - octombrie este una propice pentru semanarea morcovului. Semintele se introduc in sol la aproximativ doi centimetri, astfel incat sa aiba totusi parte de lumina pentru a incolti.
Mazare
La inceputul toamnei, mazarea poate fi cultivata fara probleme, dar numai sub clopote de sticla sau plastic. Inainte de cultivare, solul trebuie sa fie nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu (sare potasica).
Atentie! Mazarea nu suporta gunoiul de grajd atunci cand este semanata. Totusi, pe masura ce planta se dezvolta, se pot adauga ingrasaminte de la animale, dar numai in cantitati mici,care pot creste treptat.
Ridichi
In cazul ridichilor, exista sortimente care se cultiva atat toamna, cat si primavara sau vara, insa daca o poti face acum, nu trebuie sa stai prea mult pe ganduri. In acest sens, ai nevoie de un pamant usor, care se dreneaza usor, bogat in potasiu si sarac in azot. Pentru fertilizare, poti adauga ridichilor cenusa de lemn, dar in cantitati reduse.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu